середа, 8 листопада 2023 р.

Ресурсний центр підтримки інклюзивної освіти про навчання з «Використання МКФ-ДП в освіті».

В період з 16 жовтня по 31 жовтня 2023 року відбулось навчання педагогічної спільноти Донеччини з використання універсального дизайну й МКФ як інструментів для інклюзивного навчання. Навчання проводилось у форматі тренінгів в дистанційному форматі. Участь взяли 345 осіб.

Чому навчились наші учасники:

     Розуміти моделі інвалідності та особливі потреби в освіті.

      Визначати фактори,  щодо виявлення сильних сторін та труднощів у дитини.

     Сприяти мінімізації впливу бар’єрів у навчанні учнів з ООП та орієнтуватися на можливості й здатності таких дітей.

 Визначати основні принципи роботи команди для забезпечення ефективної  підтримки дитині з особливими освітніми потребами.

 Розвинули навички роботи над універсальним плануванням уроків та застосуванням адаптацій та модифікацій під час організації інклюзивного навчання

Розумінню, що таке Міжнародна класифікація функціонування, обмежень життєдіяльності та здоров’я (далі – МКФ) та які складові вона охоплює.

   Використовувати МКФ як універсальний підхід, що не передбачає попереднього виключення жодної дитини або дорослого з числа тих, у кого є чи може бути інвалідність, та створює ефективну основу для розуміння інвалідності в контексті інклюзивної освіти.

  Вдосконалили  навички ефективного спостереження за дітьми для визначення сильних сторін і потенційних обмежень в їхній діяльності під час освітнього процесу.

     Розвинули навички фіксування бар’єрів і визначення полегшуючих факторів для учнів в навколишньому середовищі.

  Створювати безпечне, інклюзивне та орієнтоване на розвиток усіх дітей середовища закладів освіти.

     Висловлюємо щиру вдячність тренерам, з числа фахівців ІРЦ Донецької області, які на протязі двох тижнів знайшли можливість та приділили свій час  для онлайн навчання наших педагогів. А саме, Бобневій Оксані Сергіївні,             Костянтинівська ТГ, директор КУ «Інклюзивно-ресурсний центр» Костянтинівської міської ради Донецької області, Дорошенко Наталії Олексіївні, Бахмутська ТГ, КУ «Інклюзивно-ресурсний центр м. Бахмут», Ревякіній Оксані Іванівні, Волноваська ТГ, Інклюзивно-ресурсний центр Волноваської міської територіальної громади, Тумаш Наталії Михайлівні, Покровська ТГ, КУ «Інклюзивно-ресурсний центр» Покровської міської ради Донецької області.

 

Немає коментарів:

Дописати коментар