пʼятницю, 16 лютого 2024 р.

БЕЗБАРʼЄРНІСТЬ. ЗМІНЕНО СТАНДАРТИ ВИЩОЇ ОСВІТИ


Безбар’єрність — це не просто про комфортне життя або філософію суспільства без обмежень, це також важливий вектор державної політики. Бар’єри, які існують сьогодні в суспільстві — фізичні, громадянські, освітні, економічні та інші — не дозволяють мільйонам українцям реалізуватися. Очікуваними результатами провадження стратегії в напрямі освітньої безбар’єрності є створення рівних можливостей, вільний доступ до освіти протягом життя. Безбар’єрною має стати вся країна. Усі її опції — кар’єрні, навчальні, побутові розважальні.

Згідно з наказами Міністерства освіти і науки України від 29.12.2023 № 1583 та від 26.01.2024 № 96 внесено зміни до стандартів перших курсів вищої освіти, які почнуть працювати з нової вступної кампанії 2024 року. Зміни внесено членами науково-методичних комісій (підкомісій) сектору вищої освіти Науково-методичної ради Міністерства освіти і науки України.

До освітніх програм підготовки фахівців за спеціальностями 053 Психологія та 225 Медична психологія додано тепер вивчення методик надання психологічної допомоги особам, які отримали психологічну травму внаслідок війни.

  • Підготовка фахівців спеціальності 225 Медична психологія передбачатиме психологічну реабілітацію та психотерапію для пацієнтів, хто отримав психологічну травму внаслідок війни.
  • Стандарт 053 Психологія доповнено спеціальною компетентністю в частині здатності організовувати та надавати психологічну індивідуальну та групову допомогу, зокрема й особам, які отримали психологічні травми внаслідок війни.

Також оновлено освітні програми за спеціальностями 191 Архітектура та містобудування та 192 Будівництво та цивільна інженерія, у галузі знань 19 Архітектура та будівництво. Підготовка фахівців передбачатиме спеціальні (фахові компетентності), а саме створення безбар’єрного архітектурно-будівельного середовища.

Стандарти вищої освіти змінено в межах проєкту Міністерства освіти й науки України «Освіта для всіх» та Національної стратегії зі створення безбар’єрного простору в Україні. Стратегію розроблено за ініціативи першої леді Олени Зеленської.

Джерело: https://mon.gov.ua/ua/news/bezbaryernist-zmineno-standarti-vishoyi-osviti

Немає коментарів:

Дописати коментар